Články

Články > Článok


Vrátna dolina

Adminnemá hodnotenie0 komentárov

Vrátna dolina

V severozápadnej časti Krivánskej Malej Fatry smerom od chaty Terchová vchádzame cez Tiesňavy, čo je jeden z najkrajších prírodných výtvorov v Malej Fatre, do Vrátnej doliny. Je to uzavretá rozľahlá dolina. Na severe ju ohraničuje hrebeň Boboty (1086 m.n.m.) a Sokolie (1172 m.n.m.), od západu bočná rázsocha s vrcholmi Baraniarky (1270 m.n.m.), Žitné, Kraviarske (1361 m.n.m.). Ďalej pokračuje hlavný hrebeň Veľký Kriváň (1709 m.n.m.), Chleb (1646 m.n.m.), Hromové (1636 m.n.m.), Južné steny, Severné steny, Poludňový grúň a od východu je to vrchol Stoh (1608 m.n.m.), majestátny Veľký Rozsutec (1609 m.n.m.) a jeho menší brat Malý Rozsutec (1344 m.n.m. ).

Vrátna dolina - turistika
Vrátna dolina je svojou polohou doslova predurčená k tomu, aby sa stala centrom turistického ruchu a zimných športov. Medzi najvýznamnejšie lokality patrí Štefanová. Vedie od nej žltý, zelený a modrý turistický chodník. Žltý smeruje na Podžiar. Zelený chodník do sedla Medziholie (1185 m.n.m.) A modrý chodník vedie na chatu na Grúni (989 m.n.m.).

Ďalším významným miestom je lokalita Starý dvor, ktorým prechádza modrý chodník od chaty na Grúni ďalej, do sedla Príslop. Zo Starého dvora vedie aj zelený chodník smerom na hrebeň Sokolia.

Ďalším veľmi významným miestom je Stará dolina, odkiaľ vedie zelený chodník do Kraviarskeho sedla. Od chaty Vrátna vedie krátky úsek zeleného chodníka k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný pamiatke obetiam Malej Fatry. Zelený chodník pokračuje do Snilovského sedla a žltý chodník na chatu na Grúni.

Vrátna dolina - lyžiarske strediská
Lokalita je dôležitá aj z pohľadu zimných športov, nachádza sa tam lyžiarske stredisko Paseky, na ktoré s priamym prepojením nadväzuje lyžiarske stredisko Poludňový grúň.

V prípade dobrých snehových podmienok sú v blízkosti Starého dvora upravované bežecké trate. Tesne pri chate Vrátna je vybudovaná moderná kabínová lanovka, ktorú využívajú turisti na uľahčenie prístupu na hlavný hrebeň a v zime lyžiari spolu s lyžiarskym vlekom na Oštiepkovej mulde, čo je zároveň najvyššie položené lyžiarske stredisko v rámci Vrátnej doliny.

Vrátna dolina je miesto nádherných prírodných scenérií a určite sa oplatí navštíviť tento jedinečný horský kút Slovenska. Bude nám cťou, ak si ako základňu pre turistiku či šport vyberiete ubytovanie v chate Terchová.

PRIDAŤ NOVÝ KOMENTÁR

Ohodnoťte článok alebo pridajte komentár.

Pozn. 5 je najlepšie hodnotenie.
*Komentár