Články

Články > Článok


Výstup na Veľký Rozsutec

chata-terchova.sknemá hodnotenie0 komentárov

Výstup na Veľký Rozsutec

Výstup na Veľký Rozsutec
Sobotňajšie ráno na Troch kráľov bolo prekvapivo pokojné s čistou oblohou a s krásnym výhľadom na Malý Rozsutec . Šiel som chystať raňajky do haly . Postupne sme sa všetci stretli pri stole , Katka , Pali , Tomáš , Maja s Tomášom a ja. Dokonca stihol raňajky aj Lukáš , ktorý dorazil z Popradu tesne pred siedmou .
Tak , za pätnásť minút odchádzame. Zavelím a idem sa rýchlo chystať.
Náš dnešný plán je výstup na Veľký Rozsutec a tak sa vydávame cez Biely Potok do Dolných dier, modro značeným turistickým chodníkom .
Už dlhšiu dobu nemrzlo a tak tu nie sú žiadne ľady . Pokračujeme Hornými dierami a ďalej ešte Tesnou Rizňou . So stúpajúcou nadmorskou výškou výrazne pribúda sneh . Cez smrekový les nad tiesňavou, kráčam kľukatým chodníkom zrazu celkom sám a vychutnávam si to čaro zasneženého lesa
Také úžasné ticho a pokoj , to je balzam na moju dušu.
Pod Tanečnicou si dávame väčšiu prestávku a tak sa tu postupne dávame všetci dokopy . Malý Rozsutec je z tohto miesta naozaj nádherný a oproti jeho veľký brat je trochu skrytý v hmle akoby sa nám chcel schovať pod čarovný plášť.
Po krátkom občerstvení pokračujem ďalej do sedla Medzirozsutce a tu točíme prudko do prava smer vrchol , sledujeme červenú značku. Mačky ešte nepotrebujeme , chodník je v lese udupaný a sneh je mäkký , vôbec nemrzne. Na prvej vyhliadke sa trochu kocháme a čakáme ostatných . Pokračujeme skalným chrbtom kúsok medzi kosodrevinou a opäť sme ešte v lese .
Tu už končí les , musíme si dať mačky. Zastavím
Dobre , urobme si miesto mimo chodníka . Vraví Katka.
A tak aj urobíme , udupávame sneh a nahadzujeme si mačky. Zdvíham sa , keď tu zrazu ktosi z hora volá :
Nazdar.
No nazdar
A to Dano z Nového Mesta ešte s dvomi kamarátmi už zostupujú dolu. Tak sa zoznamujeme z ostatnými a chvíľu sa porozprávame . Lúčime sa Tak to je náhoda .
Stretnete ešte Lukáša a Tomáša . Vravím a usmejem sa , keď Dano vypleští oči od prekvapenia.
Aj Lukáša?
Veru tak , dorazil dnes ráno.
Pokračujeme ďalej vo výstupe a otvárajú sa nám krásne výhľady. Skaly tu , zo severnej strany sú celé zaľadnené , ale chodník je bezpečný a tak sme už o chvíľu pod prvým predvrcholom . Nad nami modrá obloha a nádherný pohľad na celý Rozsutec . Vystupujeme najskôr na asi o tri metre nižší bod a tu si vychutnávame nádherné divadlo prírody . My sme pod modrou oblohou , ba aj na západ Kysucká Vrchovina je zaliata slnkom , ale potom dookola valiaca sa nízka oblačnosť .
Aha tam na východ sa vynárajú Západné Tatry a teraz je Bystrá úplne čistá.
A tam vpravo sa ukazuje Ďumbier , Chopok , aj Dereše .
No a teraz sa to všetko stratilo.
Jéj aha na severe to je Babia Hora a tam vľavo Pilsko!
A tak sa tie výhľady stále menia , je to vzrušujúce , keď sa nám ukáže aj Veľký a Malý Kriváň a potom ešte Chleb , úplne na krátko Hromové , Južné Steny . Človek to nezvláda ustriehnuť a zasa nová scenéria , vynorili sa nám Severné Steny , čo bolo tak tajomné a zvláštne . Pretože nemajú až takú veľkú nadmorskú výšku , umožnila nám to akási diera v oblakoch.
Presunuli sme sa aj na hlavný vrchol a celkovo sme hore pobudli viac ako hodinu .Ukázal sa nám aj susedný Stoh.
Plný týchto vnemov sme sa horko ťažko rozhodli zostupovať dolu do sedla Medziholie . Nemali sme žiaden problém , zostupovalo sa nám dobre. V sedle sme odbočili na zeleno značený turistický chodník a ním sme zostúpili do Štefanovej , kde náš dnešný výstup aj skončil.
Naozaj krásny deň.
Meniaci sa dej na fotkách

PRIDAŤ NOVÝ KOMENTÁR

Ohodnoťte článok alebo pridajte komentár.

Pozn. 5 je najlepšie hodnotenie.
*Komentár